Kviste – Få mere lys og rum

Har du en mørk førstesal eller et loftsrum med skråvægge, hvor du drømmer om mere dagslys, gulvplads og loftshøjde? Så kan en tagkvist være en oplagt mulighed for at skabe ekstra kvalitetskvadratmeter og et bedre lysindfald. En kvist kan synes lille, men den ekstra loftshøjde og udnyttelsen af gulvpladsen under de skrå vægge er en enorm forbedring og gør at rummet virker betydelig større. En kvist kan også gøre rummet nemmere at indrette, da kvisten fx kan skabe en skrivebordsplads eller hyggelig læsekrog under taget, hvor dagslyset strømmer ind.

kvist set inde fra et rum. sollys strømmer ind af vinduet

 

Kviste i zink – holdbare og vedligeholdelsesfrie

I vores regnfulde klima skal kvisten kunne holde til at aflede store mængder af regnvand, som skyller fra taget og ned langs overkant og sider. Derfor er kviste i zink en oplagt valg, da det langtidsholdbare materiale kan formes og tilpasses og gøres fuldstændig vandtæt. En anden fordel ved zink er, at det ikke skal vedligeholdes som fx træ. Du slipper derfor for at skulle bevæge dig ud på tagryggen og male kvisten hvert andet år. Læs også: Derfor skal du vælge zink

 

Hvilke typer af kviste findes der?

Kviste findes i et utal af former og stilarter, som passer til udtrykket i arkitekturen i de mange typer af huse, vi har herhjemme. Kviste i zink er den mest udbredte og langtidsholdbare løsning, og din blikkenslager kan udforme en kvist efter dine ønsker og behov.

De fire mest populære typer af kviste er:

Sadeltagskvist
Fladtagskvist
Rundbuekvist
Rytterkvist

 

Sadeltagskvist

En sadeltagskvist er en af de mest populære typer af kviste, fordi den passer både til murermestervillaen og et mere moderne byggeri. Kvisten er dækket af et spids tag, der typisk har en hældning på 15 grader.

sadeltagskvist i zink på rødt tegltag

 

Rytterkvist

En rytterkvist er en klassik kvist der til forskel fra sadeltagskvisten har en taghældning på 45 grader. Taget på kvisten er ofte forsynet med en tagrende. Rytterkvisten passer til mange forskellige typer af huse, men bruges ofte på ældre bygninger og murermestervillaer.

Rytterkvist i zink på sort tegltag

 

Fladtagskvist

En fladtagskvist er som navnet antyder en kvist med fladt tag. Det minimalistiske design gør at denne type kvist passer godt til moderne byggeri. Fladtagskvisten er også velegnet til brede kviste, hvor det flade tag sørger for at kvisten ikke bliver for dominerende på bygningen.

Fladtagskviste i zink på rødt tegltag

 

Rundbuekvist

En rundbuekvist er en kvist, hvor taget former en halvbue, derfor kaldes kvisten også for en halvbuekvist. Rundbuekvisten passer til mange forskellige typer af huse, men den er ofte brugt på bygninger, hvor der i forvejen er buer og kvisten derfor skaber et samspil med bygningens arkitektur.

Rundbuekvist i zink på rødt tegltag

 

Få en altan i din kvist

En kvist er ikke kun forbeholdt husets indvendige rum, også udendørs kan en kvist skabe et skønt uderum, hvor solen kan nydes fra toppen af bygningen. Denne type af kvist kaldes derfor en altankvist eller tagkvist. I en tagkvist placeres et dørparti, som går ned gennem taget. Foran døren placeres altanen og forsynes med et rækværk. De udvendige altansider bliver beklædt med zink, som leder regnvandet fra altanen ud på taget igen.

Altankvist i zink

Hvor skal kvisten placeres?

Hvis du ønsker at opsætte en helt ny kvist på dit hus, og der ikke er tale om udskiftning af en eksisterende kvist, er det vigtigt nøje at overveje placeringen af kvisten.

Indendørs skal kvisten placeres mest optimalt i forhold til indretningen af rummet og lyset, som kvisten kan tilføre. Placeringen har stor betydning for rummets anvendelighed og indretningsmulighederne.

Udendørs kan placeringen gøre en stor forskel i forhold til, hvordan huset ser ud udefra. Derfor bør du vælge en kvist som passer til husets arkitektur. Hvis der fx er en rund hoveddør giver det en god symmetri at vælge en rundbuekvist.

Tagkonstruktionen skal også tages med i overvejelserne i forhold til kvistens placering. Her er det vigtigt at undersøge, om kvisten kan placeres uden at det er nødvendigt at lave ændringer i tagkonstruktionen som fx at skære spær over. I mere komplicerede tilfælde, hvor tagkonstruktionen bør ændres for at gøre plads til kvisten, kan en bygningskonstruktør eller en ingeniør hjælpe med at beregne, hvor på tagryggen kvisten bør placeres.

 

Hvordan vælger du en kvist, der passer til dit hus?

Først og fremmest får du det smukkeste resultat, hvis kvisten passer til din hustype. En kvist til en ældre murermestervilla ser ofte helt anderledes ud end en kvist til et moderne parcelhus. Her har blikkenslageren ofte mange års erfaring og kan hjælpe dig med at vælge en kvist, der passer lige netop til din hustype.

Det er også vigtigt, at overveje hvilken størrelse din kvist skal have. Der skal være harmoni imellem huset og tagets størrelse og kvisten. Både for store og for små kviste kan se forkerte ud.

rødmurstenshus med zinkkvist på taget

Hvilke typer af zink kan jeg vælge?

Zink kan fås i en naturlig blank zink og i 3 patineringer, hvor den blanke zink har været igennem en behandling, der gør at zinken har en naturlig mørkegrå, sort eller struktureret overflade.

 

Naturlig blank zink

Ubehandlet zink er fra naturens side blank. Med tiden patinerer  zinken og får den velkendte matgrå farve.

ANTHRA-ZINC QUARTZ-ZINC ZINC NATUR
ANTHRA-ZINC, QUARTZ-ZINC og ZINC NATUR

 

Forpatineret grå zink

Zink som har gennemgået en kemisk proces, der fremskynder patineringen og gør at zinken allerede har den ensartede matgrå farve.

 

Forpatineret antracit sort zink

Forpatineret zink i en mørk antracitgrå farve. En mørkere nuance end zinken opnår ved en naturlig patinering.

 

Matstruktureret blank zink

En nytænkning af den blanke zink, hvor overfladen har en struktureret og mat overfalde. Farven er en lys og raffineret grå nuance.

 

Hvordan opsættes en kvist?

Kviste kan både laves direkte på taget eller præfabrikeres på et værksted og derefter løftes op og monteres på taget. Typisk har blikkenslageren et tæt samarbejde med en tømrer, som laver kvistens trækonstruktion. Blikkenslageren beklæder herefter kvisten med vedligeholdelsesfri zink enten på sit værksted eller direkte på hustaget. Zinkinddækninger er blikkenslagerens ekspertise og sørger for en helt vandtæt konstruktion, så kvisten kan holde i mange år. Faktisk helt op til 80 år.

 

Hvad koster en kvist?

En tilføjelse af en kvist på dit hus kan variere meget i pris alt efter hvilken type og design, du vælger. Prisen afhænger også af hvilken størrelse og materialer, du ønsker. Kontakt din lokale blikkenslager, som kan lave et tilbud ud fra dine ønsker.

 

Husk byggetilladelsen til en ny kvist

Der skal altid søges en byggetilladelse hos kommunen, når der opsættes en ny kvist, fordi en kvist øger arealet på husets tagetage. Det er ellers nærliggende at tro, at en så lille ombygning på huset ikke kræver en byggetilladelse, men det er vigtigt at have tilladelsen på plads inden projektet går i gang, så du ikke risikerer at skulle pille det hele ned igen.

 

Derfor skal du bruge en blikkenslager til opgaven

Med en blikkenslager på opgaven sikres at inddækningerne udføres korrekt, så du undgår indtrængende vand i konstruktionen. Hvis kvisten ikke er lavet korrekt, og der trænger regnvand  ind i konstruktionen kan det i værste tilfælde resultere i fugt-og vandskader på huset, som kan blive en bekostelig og besværlig affære. Få hjælp til at få lige den kvist, du drømmer om –  find en blikkenslager nær dig i søgefeltet øverst på siden.

blikkenslager klipper i zinkplade

Flere artikler